Przygotowując potrawy w domu, nikt nie zastanawia się nad pozbyciem oleju po smażeniu potraw. Większość wylewa taki olej do odpływu, a stamtąd ląduje on w kanalizacji. Jednakże w lokalach gastronomicznych takiego oleju powstaje o wiele więcej i stanowi on nie lada problem, a nie można go wyrzucić, ponieważ zakazuje tego prawo. W jaki sposób takie firmy utylizują oleje gastronomiczne?
Czym jest utylizacja olejów gastronomicznych?
Lokale gastronomiczne zużywają duże ilości olejów. Muszą w jakiś sposób się ich pozbyć. Wówczas takie lokale powinny skorzystać z usług firm, specjalizujących się w utylizacji olejów gastronomicznych. Firmy te odbierają zużyty olej, a następnie poddają je utylizacji. Utylizacja polega na oczyszczeniu olejów poprzez rafinację, podczas której olej jest oczyszczany, ze szkodliwych substancji chemicznych. To sprawia, że powstają całkiem nowe oleje. Dzięki temu można ponownie ich używać. Wytworzenie nowego oleju z tego zużytego nazywa się recyklingiem. Trafin Oil – dostawa i recykling olejów gastronomicznych.
Recykling olejów gastronomicznych — jakie przynosi korzyści dla środowiska?
Recykling olejów gastronomicznych ma pozytywny wpływ na środowisko naturalne. Są to takie korzyści jak:
- Zmniejszanie śladu węglowego i zapobieganie globalnemu ociepleniu — ponieważ zmniejsza się zapotrzebowanie na tłuszcze pozyskiwane ze zwierząt.
- Zapobieganie przedostawaniu się zanieczyszczeń do rzek i oceanów — i tym samym ochrona zwierząt morskich i zdrowia ludzkiego.
- Ochrona wielu gatunków roślin i zwierząt — ponieważ zanieczyszczenia nie dostają się do gleby.
- Zmniejszanie pozyskiwania oleju z natury — gdyż używa się oleju powstałego z recyklingu.
- Malejąca liczba odpadów — olej zostaje poddany recyklingowi, a więc nie zostaje wyrzucany.
Jakie konsekwencje niesie dostawanie się oleju do kanalizacji?
Co prawda w Polsce nie ma regulacji prawnych dotyczących wylewania oleju do zlewu w gospodarstwach domowych, ale nie powinno się tego robić. Może to powodować osadzanie się oleju w rurach, powodując zmniejszanie się ich średnicy. Może to również powodować, dostawanie się do wody bakterii E. coli. Jeżeli olej dostanie się do gleby, zostanie ona zanieczyszczona. Dostanie się również do wody, która może dostać się do działek i spowodować zatrucie roślin, które się na niej znajdują. Owoce, warzywa, jagody, warzywa — wszystko to nadal pozostanie na działce, ale będzie zawierać groźne dla zdrowia substancje chemiczne.
Utylizacja i recykling oleju wykonywane są przez firmy, które się w tym specjalizują. Recykling oleju gastronomicznego jest bardzo ważny. W ten sposób olej z powrotem zostaje przywrócony do użytku. Pozyskiwanie oleju ze zwierząt zostaje zmniejszone, tym samym zmniejszając ślad węglowy. Olej nie dostanie się do gleby i wody, a w ten sposób chronione są życia zwierząt roślin i ludzi. Co prawda nie ma zakazu wylewania olejów w gospodarstwach domowych, ale nie można tego robić. Wpływa to negatywnie na środowisko jak i na rury, których średnica zostanie zmniejszona, a olej pozostający w rurach jest pożywką dla bakterii E.coli, które dostaną się do wody.